RESEPI KUIH BADAK BERENDAM

 

Bahan Inti

 1 Biji Kelapa Parut

 2 Keping Gula Kabung

 1 Helai Daun Pandan

 Gula Pasir Secukup Rasa

 1/2 Cawan Air

 

Bahan Doh

 1 Paket Tepung Pulut

1 Cawan Tepung Pulut Hitam

 Air Secukupnya

 

Bahan Kuah

 4 Cawan Santan

 1 cawan Tepung Gandum

 Sedikit Garam

 

 Cara Inti

 1. Campurkan Semua Bahan Inti Dalam Kuali

 2. Masak Atas Api Kecil Hingga Bahan Pekat Dan Agak Kering.

 3. Angkat Dan Sejukkan.

 4. Kemudian Ambil Sedikit Dan Bulat2 Seperti Guli.

 

Cara Doh

 1. Campurkan Semua Bahan Dan Uli Hingga Menjadi Doh.

 2. Ketepikan.

 

Cara Kuah

 1. Masukkan Santan, Tepung Gandum Dan Garam Ke Dalam Mangkuk

 2. Dan Kacau Hingga Sebati

 3. Ambil Penapis Dan Tapis Bahan Ini Bagi Mengelakkan Tepung Yang Berketul2.

 4. Ketepikan.

 

Cara Memasak

 1. Ambil Sedikit Doh, Bulatkan Dan Leperkan

 2. Ambil Sebiji Inti Dan Letakkan Di Atas Tepung Tadi.

 3. Tutup Dan Gentel Bulat.

 4. Ulang Proses Hingga Tepung Dan Inti Habis.

 5. Letak Beberapa Biji Kuih Dalam Loyang Yang Telah Di Lapik Dgn Daun Pisang.

 6. Letakkan Kuah Di Dalam Loyang.

 7. Masukkan Dalamperiuk Kukus

 8. Biar Sehingga Masak Selama 20 minit.

 

 


 

Gulai tempoyak ikan patin adalah tradisi masakan pahang yang sememangnya sedap dan lazat. Patin juga boleh digoreng, singgang, dibakar bersama tempoyak dan dipanggil pais patin.

Bahan-bahan

10 ketul ikan patin (saiz sederhana)

3 ulas bawang merah (jangan terlalu banyak,nanti kurang sedap)

1 cm kunyit hidup (jika itiada, boleh guna serbuk kunyit)

5 cm lengkuas

3 kuntum bunga kantan (saiz sederhana)

15 tangkai cili padi ( jika tidak mahu pedas,boleh kurangkan )

10 tangkai daun kesum

3 keping asam gelugur @asam keping

5 sudu tempoyak ( lagi banyak, lagi sedap dan kuahnya pekat )

air secukupnya ( untuk kuah banyak, masukkan air banyak )

garam secukup rasa

3 batang serai

Cara-cara

Basuh ikan patin hingga bersih. (Basuh dan rendam dengan limau nipis, asam gelugur/asam keping dan tepung gandum selama sejam untuk menghilangkan hanyir. Buang duri/bisa ikan patin yg ada dekat insang semasa basuh ikan.)

Tumbuk bawang merah, kunyit hidup, lengkuas dan cili api hingga lumat. serai diketuk.

Masukkan air secukupnya di dalam periuk dan masukkan serai, bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi bersama dengan tempoyak serta asam gelugur. Biarkan mendidih.

Masukkan ikan satu persatu. ( Hati2, tekstur isi ikan patin lembut)

Selepas itu, masukkan bunga kantan, daun kesum dan masukkan garam secukup rasa.

Biarkan mendidih di atas api yang sederhana. Bila kuah pekat, bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Saiz Hidangan : 4 -5 Orang