Asam rong merupakan makanan tradisional masyarakat di daerah Jerantut,Pahang.Kini Asam rong mula di kenali hingga ke beberapa daerah dalam negeri Pahang yang lain termasuk Kuala Lipis,Raub.Uniknya ialah asam rong diperbuat dari biji getah yang di kutip dari bawah pokok getah lalu diproses menjadi asam rong.
RESEPI GULAI ASAM RONG @ ASAM ROM JERANTUT PAHANG
Bahan-bahannya :
1. 1 senduk asam rom atau secukupnya.
2. 1 ekor ikan sungai. Anggaran dalam 1.5 kilo. Biasanya yang menjadi keutamaan adalah ikan kenerak. Ikan baung, keli, kelah atau tengas pun sedap juga. Siput sedut sungai, ayam atau daging pun boleh. Apa-apa pun boleh asalkan halal sudah
3. 1 inci kunyit hidup
4. 1 daun kesum
5. 20 biji lada atau cili. Ikut rasa. Lagi pedas lagi sedap
6. Secekak pucuk Paku.
7. 1 biji keledek. Sedang-sedang besarnya.
8. Terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol. Ikut suka masing-masing. Kalau tak gemar tak payah bubuh
9. Garam secukup rasa
10. Kalau ada isi petai ke, jering semai ke, boleh masukkan untuk menambah keenakkannya.
11. Air secukupnya
Cara-cara membuatnya :
1. Tumbuk kunyit, lada dan asam rom tadi
2. Masuk dalam periuk campur terus dengan ikan dan kacau bagi rata
3. Kemudian masukkan air bersama daun kesum dan biarkan seketika.
4. Kacau perlahan menggunakan api sederhana kecil.
5. Apabila ikan masak, masukkan pucuk paku, keledek, terung pipit, terung telunjuk, daun kesing, keladi dan kacang botol dan perasakan dengan garam secukupnya.
6. Biarkan masak seketika dan angkat.
Sumber:Google